Miksi uusi työviikko kannattaa aloittaa perjantaina & muita oivalluksia
14.2.2020 // ystävällismielisessä ystävänpäivän hengessä tässä muutama työtä ja tekemistä elähdyttävä ja ilahduttava tapa, joita olemme Luova toimisto Pilkkeessä nyt tovin harrastaneet.
1. Parempi viikko alkaa perjantaina
Teimme muutama viikko sitten töissä pienen muutoksen. Siirsimme viikkopalaverin maanantaiaamusta edellisen viikon perjantaihin, ja siellä puoleen päivään tai jopa iltapäivään. Käytännössä ja kalenteritasolla muutos on pieni, mutta henkisesti ihan valtava.
Aiemmin viikkopalaveri oli maanantaisin klo 9. Mieli ja energiat olivat palaverin alkaessa yleensä hyvät, mutta käsitykset omista ja muiden töistä ja tulevista tapahtumista vähintäänkin hähmäiset. Jostain syystä kävi usein myös niin, että sekä energia että innostus tuntuivat hupenevan samaa tahtia kuin palaveri eteni. Kun palaveri oli ohi, tunsin toisinaan itseni ennemminkin uupuneeksi ja epävireiseksi kuin valmiiksi tarttumaan töihin.
Syitä oli varmaan monia. Tekemättömien töiden listaaminen ensimmäiseksi maanantaiaamuna ei varsinaisesti ole mieltä ylentävää. Lisäksi minä (ja monet muut) olen luontaisen rytmini mukaan aikaansaavimmillani aamupäivisin. Jos näiden tehotuntien aikana ruvetaan tekemisen sijaan listailemaan ja luettelemaan erilaisia olevia ja tulevia, niin se lähentelee kokemuskentässäni kidutusta.
Ennen kaikkea sillä, että seuraava viikko pulautetaan ulos systeemistä ja paperille edellisenä perjantaina, on uskomattoman vapauttava vaikutus käsillä olevan viikonlopun ja myös seuraavan alkavan viikon kannalta. Sunnuntaina ei tarvitse miettiä, että taivas varjele, mitä sieltä tulee, eikä huolestua siitä, onko jokin asia, tapaaminen tai deadline mahdollisesti unohtunut. Asiat on perjantaina puhuttu ääneen ja kirjattu ylös, ja ne odottavat kiltisti ja skarpisti omalla työpöydällä tarmokasta tarttujaa, joka pikku breikin jälkeen taas on saapuva niiden äärelle.
2. Duunilappu ryhdistää viikon
Duunilappu on meidän porukalla laatima lomakepohja, joka auttaa hahmottamaan omaa työtilannetta ja suunnittelemaan viikon tehtäviä päivätasolla.
Perjantain viikkopalaverissa jokainen saa eteensä seuraavan viikon duunilapun, jossa on tilaa käynnissä olevien projektien kirjaamiselle ja omat sarakkeensa viikonpäiville. Lisäksi löytyy sarakkeet onnistumisille ja opeille. Tähän jokainen kirjaa meneillään olevat työnsä ja suunnittelee sen jälkeen viikkonsa karkealla tasolla maanantaista perjantaihin. Viikon mittaan onnistumis- ja oppisarakkeisiin kirjataan kyseisiin kategorioihin solahtavat asiat, jotka sitten käydään seuraavassa perjantaipalaverissa läpi. Näin tulemme jakaneeksi oppimme ja onnistumisemme myös muille. Ei oo muuten pöllömpää. Täältä saat kokeiluversion printattavaksi omaan käyttöön, jos oikein innostut.
3. tunnelmat jakoon fiilisringissä
Maanantaipalaverin on korvannut fiilisrinki, jossa hyödynnämme usein jotain valmiita ideointityökaluja. Näin saamme samalla harjoitusta erilaisista ideointitekniikoista. Monesti käytämme Dixit-pelikortteja, joiden tarjoamien mielikuvituksellisten kuvamaailmojen kautta jaamme työkavereiden kesken vaikka menneen viikonlopun kuulumisia, kyseisen hetken tunnelmia tai ajatuksia tulevasta.
Tämä tukee avoimen vuorovaikutuksen ilmapiiriä pakottamatta ketään jakamaan itsestään yhtään enempää kuin on siinä hetkessä valmis. Joskus vastaukseksi riittää, että nyt ei oikein tunnu miltään. Minusta tämä on loistava tapa pysyä työyhteisön pulssilla ja johtaa kulttuuria, jossa asiasta kuin asiasta voi puhua. Fiilisrinki tukee siis jakamisen kulttuuria ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, lataa porukkaan hyvää energiaa ja on myös nopeasti ohi :) Vahva suositus!
Toimistokoira Nella ei ole fiilisringin vakituinen jäsen, mutta osallistuu kyllä paikalla ollessaan. Niin kuin kaikkeen muuhunkin mielellään osallistuu hän.