Onko menestys kaikkien saavutettavissa?
31.1.2016 // Kyllä on. Ainakin, jos on menestyksestä samaa mieltä kuin Tommi Pärmäkoski: ”Todellinen menestys on omien rajojen koettelemista, omia heikkouksia vastaan toimimista ja päivittäistä halua kehittyä.”
Tätä mottoa Pärmäkoski sanoo itse yrittävänsä noudattaa. Hän on kuntovalmentaja, jonka ohjauksessa Sebastian Vettel teki töitä vuosina 2009–2012. Pärmäkoski oli vastuussa miehen suorituskyvyn maksimoinnista. Siitä, että Vettel oli sekä fyysisesti että henkisesti parhaassa mahdollisessa iskussa silloin kun pitää.
Vettel voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa formula ykkösissä kaudella 2010 ja jatkoi samalla tittelillä myös kolme seuraavaa kautta. Vaikuttaa siltä, että kaiken muun ohella myös kuntovalmentajan ja kuljettajan suhde oli kunnossa. Mm. tähän valmennussuhteeseen tutustuin Oskari Saaren taidokkaasti kirjoittamassa kirjassa Aki Hintsa – Voittamisen anatomia.
Kirja raottaa mielenkiintoisella tavalla ovea formulamaailmaan ja lajin kulissien kuhinaan. Sitäkin paremmin se kertoo ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon erikoistuneen lääkäri Aki Hintsan tarinan ja avaa hänen kehittämäänsä kokonaisvaltaista hyvinvointimallia. Suosittelen kirjaa lämpimästi jokaiselle menestystä – millä tahansa mittarilla – elämäänsä kaipaavalle.
Aki Hintsa toimi formula ykkösissä varikkolääkärinä ja valmentajana 11 vuotta. Hänen asiakkaitaan olivat mm. Mika Häkkinen, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel. Ei nyt mitään ihan keskikastin rivimiehiä. Hintsan suosiollisella avustuksella myös Pärmäkoski valikoitui Vettelin valmentajaksi.
Hintsan tarina on valloittava ja hänen hyvinvointimallinsa ehdottomasti tutustumisen arvoinen. 2000-luvulla formulasirkuksessa huippuunsa hioutunut malli hahmottui pitkälti jo aiemmin – miehen toimiessa kehitysaputyössä Afrikassa. Vuodesta 1991 alkaen Hintsa teki käytännön lääkärityötä ja johti terveysprojektia Shebessä, läntisessä Etiopiassa. Myös Haile-nimiseen kestävyysjuoksijaan hän tutustui Etiopian vuosinaan.
Afrikkalainen ylivoima kestävyysjuoksun saralla herätti Hintsan kiinnostuksen ja hän päätti tutustua heidän harjoittelumetodeihinsa. Haile Gebrselassieta ja muita etiopialaisia juoksijoita seuraamalla hän koki joukon oivalluksia. Gebrselassien elämä oli tasapainossa. Oivallus: urheilijan sijasta piti katsoa ihmistä ja hänen koko elämäänsä. Gebrselassie voi hyvin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Oivallus: menestys on hyvinvoinnin sivutuote. Gebrselassie tiesi, kuka hän on. Hän hallitsi oman ytimensä. Oivallus: oma minuus, ydin pitää tuntea. Se on hyvinvoinnin perusta.
Hintsan ajattelutavassa ihmisen ydin muodostuu vastauksista kolmeen isoon kysymykseen: Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Hahmotetaan identiteetti, määritetään oman elämän tarkoitus ja selvitetään mahdolliset esteet omien pyrkimysten mukaiselle elämälle. Sen jälkeen huolehditaan hyvinvoinnista kuudella osa-alueella: yleinen terveys, biomekaniikka, fyysinen aktiivisuus, ravinto, lepo ja henkinen energia. Syntyy Circle of Success, menestymisen perusta.
Mallin tarkoitus on lisätä hyvinvointia, elämäniloa ja energiaa, ei tavoitella virheetöntä elämää. Kyse on hyvin inhimillisestä lähestymistavasta, jota voi menestyksekkäästi soveltaa elämäänsä niin maailman ehdottomaan eliittiin kuuluva huippu-urheilija kuin lähempänä ruohonjuurta tallaava tavallinen tapauskin.
Kuulostaa hyvältä, sen voin tehdä. Entä sinä?